• trudność
    12
    osoby
    120
    minut
    -
    ocena

Składniki:


KRUSZONKA
mąka pszenna300 g
masło100 g
cukier100 g
CIASTO
miękkie masło300 g
cukier puderdo posypania na wierzch ciasta
proszek do pieczenia1,5 łyżeczki
jajka o temperaturze pokojowej4 sztuki
truskawkiw/g uznania
listki miętykilka sztuk do dekoracji
Print Friendly

CISTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Przygotuj kruszonkę.

Na patelni rozpuść masło.

Dodaj cukier.

Gdy się rozpuści dodaj mąkę i połącz wszystko ze sobą dokładnie.

Odstaw do ostygnięcia.

Mikserem bądź w robocie kuchennym utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką masę.

Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.

Mąkę przesiej przez sitko i połącz z proszkiem do pieczenia.

Także stopniowo dodawaj porcje mąki z proszkiem do masy z jajkami, cały czas miksując.

Dobrze połącz ciasto i odstaw.

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obłóż papierem do pieczenia.

Przełóż masę do formy.

Ułóż umyte owoce.

Z wierzchu posyp kruszonkę.

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 80 minut.

Włóż wykałaczkę w środek ciasta – jeśli nie będzie klejąca to znaczy, że ciasto z owocami jest gotowe.

Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem i udekoruj kilkoma listkami mięty.

Pokrój na kawałki i rozkoszuj się puszystym i pysznym ciastem z owocami.

Smacznego

Tagi: ,
nazwa produktucenailośćdo zapłaty
razem0.00