• trudność
    6
    osoby
    30
    minut
    -
    ocena

Składniki:


sucha ciabattaokoło 200 g
różne rodzaje pomidorów - żółte, zielone, czerwone600 g
sól morskado smaku
małe kapary odcedzone z zalewygarść
czerwona cebula1 mała
papryka czerwona z zalewy, odcedzona300 g
fileciki anchois10 sztuk
oliwa z oliwekokoło 6 łyżek
ocet z czerwonego wina2 łyżki
świeża bazylia1 pęczek
Print Friendly

PANZANELLA – TOSKAŃSKA SAŁATKA

Ciabattę rozerwij na mniejsze kawałki i odstaw na bok.

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i przełóż miski.

Dopraw solą i pieprzem.

Spłucz kapary, wyciskając nadmiar wody i dodaj do miski razem z pokrojoną w piórka cebulą, pokrojoną w kostkę papryką i ciabattą.

Fileciki anchois posiekaj i dodaj do sałatki.

Wymieszaj wszystko dokładnie.

Dolej ocet i oliwę z oliwek i wrzuć porwane w rękach listki bazylii.

Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.

Sałatkę jedz samą lub podaj jajko dodatek do mięsa.

nazwa produktucenailośćdo zapłaty
razem0.00